Maitake kivonat
A gomba rendszertani neve: Grifola frondosa. Maitake, japán nevén a legismertebb a nemzetközi piacon.
Magyar nevei: bokrosgomba, ágastapló.
Megjegyzés: Magyarországon is megtermő gomba. Azonban számos európai országhoz hasonlóan, Magyarországon is veszélyeztetett, védet faj. Gyűjtése tilos!
Kontrollált termesztésből származó maitake (bokrosgomba; Grifola frondosa) termőtestének, a gomba saját rostjaira és maltodextrinre szárított, UV spektrofotometriával meghatározott, poliszacharidra standardizált szilárd kivonata. Poliszacharid tartalma legalább 10%, legfeljebb 50%.
Mit tartalmaz a Maitake kivonat?
A Maitake kivonat legalább 10%, legfeljebb 50% poliszacharid tartalmú szilárd gomba kivonatot tartalmaz 5–10% maltodextrin és 40–60% gomba rost felületére szárítva.
A Maitake gomba legjelentősebb, ismert hatóanyagai
Poliszacharidokban különösen gazdag (főleg ß-glukánok, Maitak-D frakció, Maitake-MD frakció, Grifolan-7). Kiemelkedő lektin tartalom (GFL lektin). Zsírsavak (linolénsav, elaidinsav, oleinsav). Ergoszterin és proteoglikánok. Nukleotidok: adenozin-monofoszfát, guanozin-monofoszfát és uridin-monofoszfát. Az adenozin-monofoszfát az örökítőanyag felépítése mellett a sejtek energiatermelésében is nélkülözhetetlen szerepet játszik. Hatóanyagok a csontritkulás megelőzésében játszhatnak szerepet. Egy csak ebből a gombából ismert a-glukozidáz enzimgátló anyaga is hatásos vércukorcsökkentő. Lys-N elnevezésű, fehérjebontó enzimje [1] a tudományos kutatásban (fehérjék irányított hasításában) kelt érdeklődést. Szabad aminosavak: összesen 15 féle aminosavat, ebből 7 esszenciálisat tartalmaz.
Egészségvédő hatásai
Az egyik leghatékonyabb és legjobban dokumentált természetes Immunerősítő és tumorgátló szer poliszacharidtartalmának köszönhetően [2]. A Maitake D-frakció [3] igazoltan serkenti az NK sejtek működését [4], [5] ami a testidegen sejtek (baktérium, vírus, rákos sejt [6]) elpusztításának első vonala. A Maitake MD-frakció emellett a citokin rendszer aktiválódásában is közrejátszik [7]. Ami a veleszületett és szerzett immunreakciókat is erősíti [8]. Az ezekből kivont gyógyszereket Távol-Keleten a modern kórházi ellátásban is alkalmazzák.
Tumorellenes hatás. Rákbetegeken kiegészítő terápiaként alkalmazva az emlőtumorok 68,8%-os, tüdőtumorok 62,5%-os, míg májtumorok 58,3%-os csökkenését dokumentálták, a csak hagyományos kezeléshez viszonyítva [9]. Emellett tüdőrákos betegeken igazolták az MD-frakció áttétképződést gátló hatását is [10]. Grifolan-7 elnevezésű poliszacharidja szintén tumorgátló hatásúnak bizonyult [11]. A gomba lektinjei a HeLa daganatsejtekre bizonyultak sejtpusztítónak in vitro, elősegítve azok elhalását (apoptózis)[12]. Vizes kivonata hatásosan gátolta új hajszálerek képződését és növekedését (angiogenesis) [13]. Ezzel is a tumorok növekedését akadályozza, illetve az áttétképzést hátráltatja. A távol-keleti kórházi gyakorlatban bíztató eredmények születtek kötőszöveti daganatok [14], nem kissejtes tüdőrák [15], gyomorrák [16], prosztatarák [17], emlőrák [18], vese [19]- és májrák [20], myelodyspláziák [21] és agytumorok [22] kiegészítő kezelésében.
Vércukorcsökkentő hatás a-glukozidáz gátló hatóanyaga egy humán vizsgálatban 30%-kal [23] csökkentette a vércukrot [24], illetve a vércukorszint ingadozásait cukorbetegeken.
Gyulladásgátló hatása a linolénsav, elaidinsav és oleinsav zsírsavak ciklo-oxigenáz enzimgátló hatásának [25] eredménye. A ciklo-oxigenáz enzim a gyulladásos védekezési reakció kiváltásában játszik szerepet.
Kardiovaszkuláris védőhatás. A gomba fogyasztása hozzájárul a vérzsírok egészséges karbantartásához [26]. Vérnyomáscsökkentő hatása [27] a renin-angiotenzin-rendszer gátlásán keresztül valósul meg [28].Ezzel karbantartja a szív-érrendszer egészségét, mérsékelve a korral járó kockázatokat.
Csontépítő hatása. A különleges az ergoszterin és proteoglikán tartalma serkentik a kálcium, magnézium és foszfátok beépülését a képződő csontállományba [29]. Fokozza az egészséges csontképzést, lassítja a korral járó csontritkulást.
Nukleotidok közül az adenozin-monofoszfát a sejtek energetikai anyagcseréjének egyik nélkülözhetetlen alapanyaga.
A Maitake kivonat kiszerelése és tárolása
Ez az alapanyag 1 kg-os kiszereléstől elérhető.
Eredeti csomagolásában, lezárva, hűvös sötét helyen, hőtől, nedvességtől védetten tárolva, minősége a csomagoláson feltüntetett határidő lejártáig garantált.
Tudományos hivatkozások
[1] - Taouatas, Nadia; Madalina M Drugan; Albert J R Heck; Shabaz Mohammed (May 2008): Straightforward ladder sequencing of peptides using a Lys-N metalloendopeptidase; Nat Methods. 5 (5): 405–407. doi:10.1038/nmeth.1204
[2] - Deng G, Lin H, Seidman A, et al. (September 2009): A phase I/II trial of a polysaccharide extract from Grifola frondosa (Maitake mushroom) in breast cancer patients: immunological effects; Journal of Cancer Research and Clinical Oncology. 135 (9): 1215–21. doi:10.1007/s00432-009-0562-z
[3] - Kodama N, Asakawa A, Inui A, Masuda Y, Nanba H (March 2005). "Enhancement of cytotoxicity of NK cells by D-Fraction, a polysaccharide from Grifola frondosa". Oncology Reports. 13 (3): 497–502. doi:10.3892/or.13.3.497
[4] - Kodama N, Komuta K, Nanba H (2003). "Effect of Maitake (Grifola frondosa) D-Fraction on the activation of NK cells in cancer patients". Journal of Medicinal Food. 6 (4): 371–7. doi:10.1089/109662003772519949
[5] - Kodama N, Komuta K, Sakai N, Nanba H (December 2002): Effects of D-Fraction, a polysaccharide from Grifola frondosa on tumor growth involve activation of NK cells; Biological & Pharmaceutical Bulletin. 25 (12): 1647–50.
[6] - Nanba H, Kubo K: Effect of Maitake D-fraction on cancer prevention". Annals of the New York Academy of Sciences. 833 (1 Cancer): 204–7 (1997)
[7] - Kodama N, Komuta K, Nanba H (June 2002): Can maitake MD-fraction aid cancer patients?; Alternative Medicine Review. 7 (3): 236–9.
[8] - Kodama N, Murata Y, Nanba H (2004). "Administration of a polysaccharide from Grifola frondosa stimulates immune function of normal mice". Journal of Medicinal Food. 7 (2): 141–5.
[9] - Jure Pohleven, Tamar Korosić, Andrej Gregori: Medicinal mushrooms, English translation edited by Mycomedica (2015) oldal 23.
[10] - Masuda Y, Murata Y, Hayashi M, Nanba H (June 2008). "Inhibitory effect of MD-Fraction on tumor metastasis: involvement of NK cell activation and suppression of intercellular adhesion molecule (ICAM)-1 expression in lung vascular endothelial cells". Biological & Pharmaceutical Bulletin. 31 (6): 1104–8. doi:10.1248/bpb.31.1104
[11] - Fődi Attila:Gyógyhatású gombák a Kárpát medencében; Editura Corvin, 2013, 58 oldal.
[12] - Ulbricht C, Weissner W, Basch E, Giese N, Hammerness P, Rusie-Seamon E, Varghese M, Woods J.: Maitake mushroom (Grifola frondosa): systematic review by the natural standard research collaboration; Journal of the Society for Integrative Oncology. 7 (2): 66–72. (2009)
[13] - Lee JS, Park BC, Ko YJ, et al. (December 2008): Grifola frondosa (maitake mushroom) water extract inhibits vascular endothelial growth factor-induced angiogenesis through inhibition of reactive oxygen species and extracellular signal-regulated kinase phosphorylation; Journal of Medicinal Food. 11 (4): 643–51. doi:10.1089/jmf.2007.0629
[14] - Takashi Mizuno and Cun Zhuang: Maitake, Grifola frondosa: Pharmacological effects; Journal , vol. 11, 1995 -Issue 1: Mushrooms: The Versatile Fungus-Food and Medicinal Properties
[15] - Raheleh Roudi, Shahla Roudbar Mohammadi, Maryam Roudbary&Monireh Mohsenzadegan: Lung cancer and β-glucans: review of potential therapeutic applications; Investigational New Drugs, vol. 35, p. 509–517(2017)
[16] - Kohei Shomori, Mako Yamamoto, Ichiro Arifuku; Kazuki Teramachi, Hisao Ito: Antitumor effects of a water-soluble extract from Maitake (Grifola frondosa) on human gastric cancer cell lines; Oncology Reports, vol 22 (Sept., 2009), issue 3
[17] - Fullerton SA, Samadi AA, Tortorelis DG, Choudhury MS, Mallouh C, Tazaki H, Konno S: Induction of apoptózis in human prostatic cancer cells with beta-glucan (Maitake mushroom polysaccharide); Molecular Urology, 01 Jan 2000, 4(1):7-13
[18] - Raquel Soares, Manuela Meireles, Ana Rocha, Ana Pirraco, Diego Obiol, Eliana Alonso, Gisela Joós and Gabriela Balogh: Maitake (D Fraction) Mushroom Extract Induces Apoptózis in Breast Cancer Cells by BAK-1 Gene Activation; Journal of Medicinal FoodVol. 14, No. 6Full Communications
[19] - Alexander, B, Fishman, AI, Eshghi, M, Choudhury, M, Konno, S. Induction of cell death in renal cell carcinoma with combination of D-fraction and vitamin C. Integr Cancer Ther. 2013; 12:442–448.
[20] - Zhao, F, Wang, YF, Song, L.: Synergistic apoptotic effect of D-fraction from Grifola frondosa and vitamin C on hepatocellular carcinoma SMMC-7721 cells; [published online May 5, 2016]. Integr Cancer Ther.
[21] - Susanna Cunningham-Rundles, Virginia M. Klimek, Emily Vertosick: Maitake mushroom extract in myelodysplastic syndromes (MDS): a phase II study; Cancer Immunol Immunother (2015) 64:237–247
[22] - Lei Duan PhD, Xiao-Lu Wu, MM, Fei Zhao PhD.: Induction Effect to Apoptózis by Maitake Polysaccharide: Synergistic Effect of Its Combination With Vitamin C in Neuroglioma Cell; J Evid Based Complementary Altern Med, 2017 Oct;22(4):667-674.
[23] - Jure Pohleven, Tamar Korosić, Andrej Gregori: Medicinal mushrooms, English translation edited by Mycomedica (2015) page 23.
[24] - Matsuur H, Asakawa C, Kurimoto M, Mizutani J (July 2002). "Alpha-glucosidase inhibitor from the seeds of balsam pear (Momordica charantia) and the fruit bodies of Grifola frondosa". Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 66 (7): 1576–8. doi:10.1271/bbb.66.1576.
[25] - Zhang Y, Mills GL, Nair MG (December 2002). "Cyclooxygenase inhibitory and antioxidant compounds from the mycelia of the edible mushroom Grifola frondosa". Journal of Agricultural and Food Chemistry. 50 (26): 7581–5. doi:10.1021/jf0257648
[26] - Kabir Y et al.: Effect of shiitake and maitake mushrooms on blood pressure and plasma lipids of spontaneously hypertensive rats." J Nutr Sci, 1987; 33:341-346.
[27] - Preuss HG, Echard B, Bagchi D, Perricone NV.: Maitake mushroom extracts ameliorate progressive hypertension and other chronic metabolic perturbations in aging female rats.; Int J Med Sci. 2010 Jun 7;7(4): 169-80.; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20567593
[28] - H.S. Choi, H.Y. Cho, H.C. Yang, K.S. Ra, H.J. Suh: Angiotensin I-converting enzyme inhibitor from Grifola frondosa; Food Research International, Volume 34, Issues 2–3, 2001, Pages 177-182
[29] - Fődi Attila: Gyógyhatású gombák a Kárpát medencében; Editura Corvin, 2013, 10. oldal.