HIEMT LXR– Étrend-kiegészítő kapszulák
Országos Gyógyszerészeti és Élelmezéstudományi Intézet által 33195/2023 számon notifikált kapszulázott étrend-kiegészítő. Származási hely: EU / Magyarország
A HIEMT LXR amentoflavont tartalmazó vegán étrend-kiegészítő kapszula, enzimekkel, növényi kivonatokkal és redukált L-glutationnal, a vázizomzat anyagcseréjének támogatására, és az izomsejtek védelmére fizikai megterhelés idején.
Napi fogyasztásra javasolt HIEMT LXR mennyisége és alkalmazásának módja:
Tartósítószert, színezéket, adalékanyagot, hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Glutén és laktózmentes. Vegán, diabetikus és kalóriacsökkentett étrendbe is biztonságosan alkalmazható.
Felnőttek számára napi 1 kapszula fogyasztása ajánlott, lehetőleg éhgyomorra, bőséges – legalább 1 pohár vagy csésze – alkoholmentes folyadékkal. Edzésnapokon ajánlott az edzést megelőző 20 – 30 perccel elfogyasztani. Pihenőnapokon bármely napszakban fogyasztható.
Felnőttek számára formulázott készítmény, gyermekeknek alkalmazása ellenjavallott.
A HIEMT LXR kapszulák kiszerelése és tárolása:
Kiszerelés: 30 db. Egy havi adag cukormentes, vegán kapszula pattintható, garanciazáras kupakkal lezárt, felcímkézett műanyag tégelyben. Tégely feliratozott kartondobozban.
Eredeti csomagolásában, lezárva, hűvös sötét helyen, hőtől, nedvességtől védetten tárolva, minőségét a csomagoláson feltüntetett határideig őrzi meg. Gyermekektől biztonságosan elzárva tartandó.
Mit tartalmaznak a HIEMT LXR kapszulák?
- 1. táblázat: HIEMT LXR kapszulázott étrend-kiegészítő összetétele
Hatóanyag
|
1 kapszula napi adagban
|
NRV % a napi adagban
|
Kataláz enzim
|
3.000,0 DU
|
NA
|
L-glutation (redukált)
|
250,0 mg
|
NA
|
Mezei sóska (Rumex acetosa) kivonat
|
60,0 mg
|
NA
|
Ellágsav
|
50,0 mg
|
NA
|
Amentoflavon
|
20,0 mg
|
NA
|
Szuperoxid-dizmutáz enzim
|
10,0 DU
|
NA
|
Csili paprika kivonat, amiben kapszaicin
|
0,10 mg
|
NA
|
További összetevő: növényi cellulóz (HPMC) kapszulák
Jelmagyarázat:
DU = enzim egység (Digestive Unit);
NRV = Felnőttek számára megállapított napi fogyasztásra javasolt referenciaérték;
NRV% = napi adag az NRV hány százalékát fedezi;
NA = Nem alkalmazható, NRV nincs hivatalosan megállapítva
Hogyan támogathatják a HIEMT LXR kapszulák összetevői az izomgyarapodást?
1) Az izom anyagcseréjének és vérellátásának növelésével
A gránátalmákban található ellágsav és rokonvegyületei (ellagitannin) közvetlenül is serkentik az izomrostok felépülését és erősíti teherbírását[1]. Állatkísérletek kimutatták, hogy az egészséges bélflóra növeli a hatékonyságát. A gránátalmák hatásainak kutatása derítette ki, hogy a bélbaktériumok urolitinné alakítják, ami lassítja az izomzat korral járó leépülését[2]. Hozzájárulva az izomzat egészséges és fiatalos működésének karbantartásához[3]. Közelmúltbeli kutatások világítottak rá, hogy a spenót és sóskafajtákban található egy különleges szteroid[4] vegyületcsoport. Ezek nem szokványos anabolikumként fokozza az izomfehérjék – ezáltal izomrostok – képződését. Továbbá az ehhez a folyamathoz szükséges mitokondriális energiatermelést is támogatják[5]. A kapszaicin a csipőspaprika fajták, csípős ízéért felelős hatóanyag. Kis ereket tágító és anyagcsere-fokozó hatása közismert. Ezt részben a kálcium csatornák befolyásolásán keresztül[6] éri el, de igazolást nyert az érbelhártyákban az értágító és vérnyomáscsökkentő nitrogén-oxid termelődés fokozása[7] is. Az értágulat, az erőlködő izom vérátáramlásának növekedése, javítja az oxigén ellátást. Párhuzamosan gyorsítja az intenzív anyagcsere során felszaporodó bomlástermékek (pl. tejsav) elszállítását. Ezzel már rövid távon is hozzájárul az izom terhelhetőségének növeléséhez, valamint a fáradtságérzet késleltetéséhez, és a regenerációhoz szükséges idő lerövidítéséhez[8]. Azonban anyagcserefokozó hatása közvetlenül is segíti az izomfehérjék képződését és beépülését[9]. A kálciumcsatornák blokkolása enyhe fájdalomcsillapító hatást is eredményez. Ez az izomláz szubjektív érzetének enyhítésében hasznos. A kálcium csatornák blokkolásához a növényi kivonatból származó (páfrányfenyő, Hinoki hamisciprus, közönséges orbáncfű, csipkeharasztok, stb.) amentoflavon[10] is hozzájárul.
2) Az izomszövet kiemelt antioxidáns védelmével
A terhelés alatt álló, intenzíven dolgozó izomsejtek fokozott anyagcseréje, fokozott oxigénfelhasználáshoz, következésképpen a szabadgyök – elsősorban reaktív oxigéngyökök (ROS = Reactive Oxygene Species) – fokozott képződéséhez vezet. Az ilyen szabadgyökök a sejtek kémiai károsodását okozzák. Számos krónikus gyuladás és degeneratív folyamat, sőt magának az öregedés folyamatának, egyik főszereplői. Az intenzíven dolgozó izomzat fokozott védelmet igényel. Egyes szerzők napi legalább 5.000 ORAC értékű antioxidáns fogyasztását javasolják, míg mások akár napi 12.000-et. (Lehet, hogy a különbséget a vizsgált célcsoportok életmódbeli különbségében kell keresni? – a szerző megjegyzése). Az L-glutation (GSH) az emberi szervezet egyik különleges antioxidáns védelmi rendszerét alkotja. Rendkívüli képessége, hogy egymagában képes oxidálószerré (glutation-peroxidáz; GSSG), vagy redukálószerré (glutation-s-transzferáz) alakulni, a szervezet szükségletei szerint. A GSSG – GSH – GST rendszer tehát egymagában kontrollálja a szabadgyökök elleni általános védelmet. Emiatt nevezi Dr. Mark Hayman, amerikai kutató, a „méregtelenítés nagymesterének” (master detoxifier), „minden antioxidánsok anyjának”, az „immunrendszer karmesterének” (maestro of the immune system), illetve „a harcot eldöntő katonának” (critical soldier) ezt az anyagot! Valóban a GSH / GSSG aránya megbízható mutatója a szervezet terheltségének. A GSH / GSSG = 500 / 1 arány[11] a vérplazmában arra utal, hogy a szervezet nincs túlterhelve szabadgyökökkel. A GSSG emelkedése azt mutatja, hogy a szervezetben intenzív „méregtelenítés” zajlik, de az ehhez szükséges antioxidáns kapacitás rendelkezésre áll[12]. A glutation-rendszer nem köthető csupán az izomszövet egészségéhez. A globális egészség karbantartásáért mondható felelősnek[13]. Kimutatták, hogy 60 év felett a testi – lelki – szellemi jólét arányos a szervezet glutation tartalmával. A magasabb glutation szint minden esetben jobb egészségi állapotot jelentett, mint azonos korcsoportú, ám glutationhiányos alanyoknál[14]. A reaktív oxigéngyökök (szuperoxid és peroxid) specifikus semlegesítői a kataláz és szuperoxid dizmutáz (SOD) enzimek[15].A SOD sejteken belül és sejtközötti térben is aktív. A szuperoxid gyököt (O2-) bontja el oxigénre (O2) és peroxid (H2O2) gyökre[16]. A még mindig „mérgező” peroxid gyököt a kataláz enzim semlegesíti, további ártalmatlan oxigénre és vízre bontva. Az előbbi specifikus antioxidáns hatásokat kedvezően egészítik ki az amentoflavon és mezei sóska(Rumex acetosa) antioxidáns vegyületeinek (antrakinon, fenolsavak, flavonoidok, karotenoidok, klorofill, sztilbenoidok, triterpének)[17] általános antioxidáns kapacitása. Így az antioxidánsok már rövid távon is hozzájárulnak az izomsejtek védelméhez, az intenzív izommunka során képződő szabadgyökök ellen, csökentve a fáradtságérzetet és izomlázat[18], meggyorsíthatva a kimerült izom regenerációját. Hosszú távon lassíthatják az izmok korral járó degenerációját, karbantartva fiatalos robbanékonyságukat.
3) A zsírszövet bontásának elősegítésével
Az izomtömeg növelése az izomrostok közötti zsírszövet „kárára” következhet be. Előbb említett hatásain túl egy növényi biflavonoid, az amentoflavon is hozzájárul. Ennek foszfodieszteráz (PDE) enzimgátló hatása a ciklikus adenozin monofoszfát (cAMP) felszaporodásához vezet a zsírszövetben. Ami fokozza annak felemésztését! A kapszaicin pedig anyagcsere növelő hatásával fokozza a „zsírégetést”[19],[20]. A mezei sóska oxálsav tartalma ezzel szemben gátolja az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok és olajok felszívódását és hasznosulását. E három természetes növényi hatóanyag tehát két oldalról is támadja a zsírszövetet: egyrészt fokozza a zsír lebomlását, másrészt gátolja a zsírszövet újjáépülését.
A HIEMT LXR izomnövekedést támogató kapszulák a legújabb tudományos eredmények figyelembevételével, az EU előírásoknak legmesszebbmenő figyelembevételével kerültek formulázásra. Természetes hatóanyagai több támadásponton, összetett módon, egymást kiegészítve segítik az izomtömeg növelést a zsírszövet hátrányára.
Kinek javasolt a HIEMT LXR kapszulákfogyasztása?
A HIEMT LXR elsősorban az elektromágneses izomfejlesztő, zsírégető és alakformáló, (HIEMT = High Intensity ElectroMagnetic Therapy) kezelések hatékonyságát javító étrend-kiegészítő. Azonban jó eredménnyel használható bármely izomgyarapodást, szálkásodást és tartós erőkifejtést igénylő edzésterv étrendjének részeként.
Mire kell figyelni a HIEMT LXR kapszulák fogyasztásakor?
A HIEMT LXR étrend-kiegészítő kapszulák minden szintetikus adalékanyagtól mentesek, kizárólag természetes anyagokat tartalmaznak. Előírásszerű fogyasztásuk biztonságos. Mellékhatásokat eddig nem jelentettek.
Várandós és szoptatós anyáknak, gyermekeknek ismeretek hiányában nem ajánlott. Bármely összetevővel szemben ismert allergia esetén a készítmény mellőzése javasolt. A készítmény természetes oxálsav tartalma miatt, a kúra alatt a kornak, egészségi állapotnak megfelelő folyadékfogyasztásra fokozottan figyelni kell. A javasolt napi adagot ne lépje túl!
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozást és egészséges életmódot. Nem szolgál betegségek diagnosztizálására, kezelésére és nem helyettesíti az orvosi ellátást.
Az ismertetőt orvos-lektorálta Dr. Gothárd Csaba, orvos, étrendkiegészítő-tanácsadó.
Tudományos hivatkozások
[1] - Huawei Li, Xiaoling Chen, Zhiqing Huang, Daiwen Chen, Bing Yu, Yuheng Luo, Jun He, Ping Zheng, Jie Yu, Hong Chen: Ellagic acid enhances muscle endurance by affecting the muscle fiber type, mitochondrial biogenesis and function; Food Funct. 2022 Feb 7;13(3):1506-1518.
[2] - Julie Rodriguez, Nicolas Pierre, Damien Naslain, Françoise Bontemps, Daneel Ferreira, Fabian Priem, Louise: Urolithin B, a newly identified regulator of skeletal muscle mass; J. of Cachexia, Sarcopenia and Muscle, vol. 8, issue 4, (August 2017), pages 583-597
[3] - Seeram, N., Schulman, R. & Heber, D.: Pomegranates - Ancient Roots to Modern Medicine (CRC Press, Boca Raon, 2006).
[4] - Laurie Dinan, Christine Balducci, Louis Guibout and René Lafont: Database of Human Food Plants and whether they have been assessed for the Presence or Absence of Ecdysteroids; Sorbonne Université, Paris-Seine Biology Institute, Paris, Oct., 2019
[5] - Eduard Isenmann, Gabriella Ambrosio, Jan Felix Joseph, Monica Mazzarino, Xavier de la Torre, Philipp Zimmer, Rymantas Kazlauskas, Catrin Goebel, Francesco Botrè, Patrick Diel, Maria Kristina Parr: Ecdysteroids as non-conventional anabolic agent: performance enhancement by ecdysterone supplementation in humans; Arch Toxicol. 2019 Jul;93(7):1807-1816.
[6] - Sim JH, Kim YC, Kim SJ et al.. Capsaicin inhibits the voltage-operated calcium channels intracellularly in the antral circular myocytes of guinea-pig stomach. Life Sci 2001;68:2347–60.
[7] - Yang D, Luo Z, Ma S et al.. Activation of TRPV1 by dietary capsaicin improves endothelium-dependent vasorelaxation and prevents hypertension. Cell Metab 2010;12:130–41.
[8] - Yi-Ju Hsu, Wen-Ching Huang, Chien-Chao Chiu,1 Yan-Lin Liu,1 Wan-Chun Chiu, Chun-Hui Chiu, Yen-Shuo Chiu and Chi-Chang Huang: Capsaicin Supplementation Reduces Physical Fatigue and Improves Exercise Performance in Mice; Nutrients. 2016 Oct; 8(10): 648.
[9] - Gan Zhou, Lina Wang and all.: Diversity effect of capsaicin on different types of skeletal muscle; Mol Cell Biochem. 2018 Jun;443(1-2):11-23.
[10] - Yu, S.; Yan, H.; Zhang, L.; Shan, M.; Chen, P.; Ding, A.; Li, S.F.Y. A Review on the Phytochemistry, Pharmacology, and Pharmacokinetics of Amentoflavone, a Naturally-Occurring Biflavonoid. Molecules 2017, 22, 299.
[11] - Ádám V., Dux L. et al. Orvosi biokémia. Szerk. Ádám Veronika. Budapest: Medicina Kiadó. 2004. 248.
[12] - Pastore, Anna; Piemonte, Fiorella; Locatelli, Mattia; Lo Russo, Anna Lo; Gaeta, Laura Maria; Tozzi, Giulia; Federici, Giorgio (2003). "Determination of blood total, reduced, and oxidized glutathione in pediatric subjects". Clinical Chemistry 47 (8): 1467–9.
[13] - Julius M, Lang C, Gleiberman L, et al. Glutathione and morbidity in a community-based sample of
elderly. J Clin Epidemiol 1994;47: 1021-6.
[14] - Cai J, Nelson KC, Wu M, et al. Oxidative damage and protection of the RPE. Progr Retinal Eye Res 2000;19:205-221.
[15] - Mitsuru Higuchi, Louis-jacques Cartier, May Chen, John O. Holloszy: Superoxide Dismutase and Catalase in Skeletal Muscle: Adaptive Response to Exercise; Journal of Gerontology, Volume 40, Issue 3, May 1985, Pages 281–286,
[16] - Ying Wang,Robyn Branicky,Alycia Noë,Siegfried Hekimi: Superoxide dismutases: Dual roles in controlling ROS damage and regulating ROS signaling; J. Cell Biol (2018) 217 (6): 1915–1928.
[17] - Vasas Andrea, Orbán-Gyapai Orsolya és Hohmann Judit: The Genus Rumex: Review of traditional uses, phytochemistry and pharmacology; J Ethnopharmacol. 2015 Dec 4:175:198-228, doi: 10.1016/j.jep.2015.09.001. Epub 2015 Sep 14.
[18] - Mayur K Ranchordas, David Rogerson, Hora Soltani, Joseph T Costello: Antioxidants for preventing and reducing muscle soreness after exercise; Cochrane Database Syst Rev. 2017 Dec; 2017(12): CD009789; Published online 2017 Dec 14. doi: 10.1002/14651858.CD009789.pub2
[19] - Chen J, Li L, Li Y et al.. Activation of TRPV1 channel by dietary capsaicin improves visceral fat remodeling through connexin43-mediated Ca2+Influx. Cardiovasc Diabetol 2015;14:22 10.1186/s12933-015-0183-6
[20] - Saito M, Yoneshiro T. Capsinoids and related food ingredients activating brown fat thermogenesis and reducing body fat in humans. Curr Opin Lipidol 2013;24:71–7. 10.1097/MOL.0b013e32835a4f40