Összetevők:
Vitamin: C-vitamin (L-aszkorbinsav, Nátrium-L-aszkorbát); Huminsav, Citrus biofalvonoidok: Hesperidin, Naringin; Quercetin, Rutin, Gyömbér gyökér kivonat, Feketebors kivonat
A C-vitamint először Szent-Györgyi Albert analizálta, felfedezése pedig Nobel díjat érdemelt. Mára a legjelentősebb vitaminná vált, és világszerte ismerik jótékony hatásait és nélkülözhetetlenségét. Esszenciális anyag az ember számára, akármilyen kis mennyiségben is legyen rá szükség. Nélküle nem működnek az élettani folyamatok. Maga a C-vitamin vízben oldódó, napi szinten ürülő, és pótlandó vitamin. Rengeteg belső biokémiai rendszer katalizátora, lételeme.
A teljesség igénye nélkül:
- A C-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
Vagyis napi szinten közömbösíti a szabad gyökök roncsoló hatását sejtjeink, egészségünk védelmében. Védelmet nyújt ez által az ionizáló sugárzások ellen is.
- A C-vitamin hozzájárul a fáradtság tüneteinek csökkentéséhez.
Az energiatermelő folyamatok hiányában nem működnek jól, ami pedig levertséget, fáradtságot és gyengeséget eredményez.
- A C-vitamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez és a normál pszichológiai funkciók fenntartásához, valamint az immunrendszer normál működéséhez.
C-vitamin nélkül nem tartható fenn a normál kollagén képződés és a bőr egészsége sem. C-vitamin hiányában a csontozat és a fogak egészsége sem tartható fenn.
Ahhoz, hogy szervezetünk alapszinten megfelelően működhessen, napi 80 mg C-vitaminra van szükségünk. A valóságban ennél jóval több szükséges a modernkori, rohanó életmódot folytató, stressznek kitett, leterhelt emberek számára. A fizikai munka, a telefonok elektromágneses sugárzása, a rádióhullámok, a közlekedés káros kipufogó gázai, a napból érkező sugárzások, a mindennapi stressz, mind terhelést jelentenek szervezetünkre, amivel immunrendszerünknek napi szinten harcot kell vívnia.
A C-vitamin normál felszívódása korlátozott, ugyanis egy átlagos ember képtelen 280-300 mg-nál többet felvenni. Ahhoz, hogy a felszívódás és hatásfokát a maximumra emelhessük, Szent-Györgyi Albert másik nagy felfedezését alkalmaztuk a termék megalkotása során, a bioflavonoidok szerepét. A bioflavonoidokat együttesen P-vitaminnak hívjuk. Hatásuk nagyban hozzájárul a C-vitamin biohasznosulásához. Egyenként is rendkívül értékes vegyületek, de az Ascorbic Max C az alább felsorolt összes bioflavonoidot tartalmazza.
- A heszperidin a legtöbb citrusféle gyümölcsében megtalálható bioflavonoid. A heszperidin, a rutin, naringin és más bioflavonoidok csökkentik a kapillárisok áteresztő képességét és csökkentik a gyulladásokat. A szervezetben a heszperidin hiánya a kapillárisok, vérerek gyengeségében, valamint extrém esetben fejfájásban, gyengeségben és éjszakai lábgörcsökben nyilvánul meg. Érelmeszesedés ellen ugyancsak használatos. A heszperidinnek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van. Alkalmas a magas vérnyomás kezelésére is.
- A naringin szintén erős gyulladáscsökkentő, valamint megakadályozza annak az enzimnek a működését, mely a glükózt átalakítja olyan cukrokká, melyek nem képesek elhagyni a sejteket. Naringin jelenlétében így a glükóz biztonságosan és károkozás nélkül távozhat a sejtekből, segítve így a vércukor szint szabályzását.
A naringin segíti a jó koleszterin szintjének növelését, ami lelassítja az érszűkületet okozó anyagok felhalmozódását és meghosszabbíthatja a szív élettartamát is. A naringin és a citrus bioflavonoidok a különféle sérülések megelőzésében és gyógyulásában is segíthetnek, pl. a véraláfutások és bevérzések esetében, mivel erősítik a hajszálereket.
- A rutin a C-vitaminnal együtt fájdalomcsillapító hatású, valamint csökkenti a nyomást a szem belsejében. A rutin antioxidáns is, és bizonyítottan véd az oxidatív károsodásokkal szemben. A rutin segítségével a másik antioxidáns, az L-glutation szintjét is megőrizhetjük szervezetünkben. A keringési rendszerre is jó hatással van, különösen hasznos a meggyengült érfalak okozta vérzések előfordulásának csökkentésére. Krónikus vénás elégtelenség esetén is jól alkalmazható, aranyér, viszér, gyenge keringés, herpesz, cirrózis, stressz, esetén is segítségünkre lehet.
- A quercetin megakadályozhatja a hisztamin, valamint az egyéb allergiát ill. gyulladást okozó anyagok termelődését. A hisztamin az egyik fő oka az olyan allergiás tünetek kialakulásának, mint a csöpögő, eldugult orr, a vizenyős szemek, a csalánkiütés, valamint a megduzzadt lágyszövetek, pl. az arc és az ajkak esetében. Végeztek kutatásokat, melyek rámutattak, hogy a citrus bioflavonoidok segíthetnek csökkenteni a szívinfarktus kockázatát.
- A feketebors hatóanyagának, vagyis a piperin fogyasztásával hatékonyabb felszívódást érhetünk el. Klinikai kísérletek bizonyítják, hogy a piperin jelenléte az emésztőrendszerben az egyéb tápanyagok fokozottabb felszívódását teszi lehetővé. Piperin jelenlétében a tápanyagok, valamint egyéb hatóanyagok felszívódása szignifikánsan növekszik.
- A gyömbér gingerol tartalma nagy segítség lehet megfázás ellen. Ugyancsak hatásos fájdalomcsillapító, vírusölő, vérnyomáscsökkentő, valamint segít megelőzni az érelmeszesedést. Emellett tisztítja a beleket, csökkenti a görcsöket, stimulálja a keringést és javítja az anyagcserét. Fogyasztásának eredménye lehet az émelygés, gázképződés, emésztési zavarok, bélpanaszok, reggeli rosszullétek, hányinger, hasmenés, láz és fejfájás tüneteinek csökkenése. Jó hatással van a gyomorra is, mivel növeli a gyomorsav pH-ját, csökkenti a savasodást, ami végső soron lassítja az emésztést és növeli az emésztőenzimek aktivitását.
A Huminsav a 21. század egyik nagy csodája. A huminsavak serkentik szervezetünk méregtelenítési folyamatait, megkötik a toxikus anyagokat és nehézfémeket, melyek mindennapi életvitelünk során a testünkbe jutnak. Ezáltal jótékonyan hathat a bélrendszerünkre és az immunrendszerünkre. Huminsav fogyasztásával csökkenthetőek a kellemetlen emésztési tünetek, például a hasmenés, a székrekedés, a puffadás, vagy az ételérzékenységgel összefüggő görcsök és fájdalom.
Szabad gyökök napi szinten képződnek a szervezetünkben amik immunrendszerünkre hatalmas terhet rónak. A modern életvitel következményeként sajnos a kelleténél több ilyen szabad gyök képződik, ez pedig krónikus betegségek, gyulladások kialakulásához, az öregedési folyamatok felgyorsulásához vezet. A szabad gyökök ellen az egyik legjobb módszer, ha nagyobb mennyiségben viszünk be antioxidánsokat, melyek megkötik ezeket a sejtkárosító molekulákat.
Erre a feladatra tökéletesen alkalmas a huminsav. A huminsav továbbá csökkenti a fájdalmakat, és segít az álmatlanság vagy az érzelmi stressz okozta szorongás megszüntetésében. A huminsav megakadályozza, hogy a testünk elsavasodjon, elősegíti, hogy a szervezet megőrizze az optimális pH-értékét.